Korsetti on jo vuosia ollut lava-asujeni peruskivijalka. Korsetti ja laulaminen taasen eivät aina ole se paras yhdistelmä ja tästä syystä tahtoisinkin valottaa hieman korsetin käyttöä näin laulajan näkökulmasta.
Korsettia käyttäessään, laulaja joutuu ottamaan monia seikkoja huomioon. Korsetin malli vaikuttaa paljolti siihen, onko sitä mahdollista käyttää esiintyessä. Itse en suosi rinnan alle ulottuvia malleja, sillä koen niiden tuovan rinnan yli ulottuviin malleihin nähden enemmän painetta pallealle. Pelkkä overbust-malli ei kuitenkaan riitä, sillä mallista riippuen toiset korsettimallit rajoittavat hengittämistä toisia enemmän.
Raskasluutettu metalliluinen korsetti on oma suosikkini juhlakäyttöön. Se tukee ryhtiä ja luo kauniin silhuetin vyötärölle. Tästä huolimatta se toimii huonosti laulettaessa, sillä se puristaa palleaa liiaksi. Klassinen laulajan on kyettävä kantaviin, pitkiin ääniin ja näinollen happea on saatava riittävästi. Itse olen kokeillut keikkakäytössä sekä metalliluutettua että muoviluutettua korsettia ja todennut muoviluutetun käytön paljon helpommaksi. Muoviluutetut korsetit ovat kevyempiä, eikä niitä ole tarkoitettu muokkaamaan rajusti kehon muotoja. Ne eivät ole päällä yhtä kauniita kuin metalliluutetut ja menettävät nopeasti käytössä muotonsa. Esiintymiskorsetteina ne kuitenkin ajavat asiansa.
Jos kuitenkin metalliluutettua korsettia päätyy lavalla käyttämään, on kiristyksen suhteen oltava erityisen tarkkana. Metalliluutettua korsettia keikalla käyttäessäni varmistan oikean kiristysasteen moneen kertaan ennen astumista lavalle. Oikeaoppinen korsetin kiristystapa on nyörityksen tasalevyisyys koko selän mitalta. Laulaessa tätä ei kuitenkaan voi toteuttaa, sillä pallean laajenemiselle on jätettävä tarpeeksi tilaa. Vyötäröltä senttejä on mahdollista kiristää, mutta ylhäältä kiristys on jätettävä minimiin. Sanomattakin on selvää, että tällöin lopputulos ei näytä kovinkaan kauniilta.
Muoviluutetulla korsetilla kiristys on mahdollista tehdä hieman tasaisemmin. Vaikka lisäsenttejä kiristäisi jokusen myös ylhäältä, eivät kevyet muoviluut kykene puristamaan liiaksi palleaa. Tietysti myös muoviluutettujen kanssa on oltava tarkkana, liika on aina liikaa. Tiimalasisilhuetista on laulaessa täysin turha haaveilla.
Itse omistan tällä hetkellä neljä rinnan yli ulottuvaa metalliluutettua korsettia, mutta ainoastaan yhden muoviluutetun.
Kuvassa Lontoosta ostamani musta, metalliluutettu satiinikorsetti. Tämä malli on esiintyessä nyöritettävä mahdollisimman löysästi.
Kuvassa ylläni on nettikauppa Fabelasta tilattu metalliluutettu, liituraitainen, punainen satiinikorsetti. Myös tämä malli on pidettävä laulaessa löysästi nyöritettynä.
Mortician muoviluutettu korsetti soveltuu hyvin keikkakäyttöön. Se on todella kevyt päällä eikä purista liiaksi palleaa. Kovasta kiristyksestä laulaessa ei kuitenkaan kannata haaveilla myöskään tällä korsetilla.
Tässä vaiheessa joku saattaa kysyä, miksi ylipäätään pidän keikka-asuna näin hankalaa vaatekappaletta. Itse kuitenkin pidän korsettia maailman kauneimpana vaatekappaleena ja näinollen se pääsee parhaaseen arvoonsa esiintymiskäytössä. Ilman korsettia en kokisi olevani oma itseni ja jollakin tapaa tuntisin itseni jopa alastomaksi.
Olen samaa mieltä tuosta, että korsetti on kaikkein kaunein vaatekapple mitä voi olla ja siksi itsekkin tykkään käyttää niitä esiintymisissä. Koin kyllä karvaasti monia vuosia sitten laulaessani rinnanalle tulevan korsetin kanssa, että se ei todellakaan toimi laulaessa korkeita pitkiä nuotteja :D Voi, että häpeän vieläkin tilannetta :D En kertakaikkiaan saanut vedettyä happea tarpeeksi, joten monet kohdat kappaleissa jäi hyvin lyhyeksi ja eivät todelllakaan mennyt siltä korkeudelta miltä ne olis kuulunut laulaa :D En kyllä ymmärrä, miksi edes kiristin sen silloin todella kireälle. Varmaan taas ajatuksena ollut, että kauneus ennen kaikkea :D
VastaaPoistaHei, unohdin sulta kysyäkin viimeksi, että millä mikillä sä laulat :)? Itse käytän Shure sm58, mutta nyt olen miettinyt madollisesti uuden mikin hankintaa... Onko joku jota osaisit suositella :)?
Korsettia käyttäessä esiintymisessä saa todellakin olla tarkkana. Itse olen jopa pohtinut lauluystävällisen korsetin teettämistä.
PoistaItsekin käytin tuota Shure sm58:a monta vuotta, mutten koskaan ollut tyytyväinen siihen. Se korostaa lähinnä keskitaajuuksia ja on ns. "perusmikki". Nykyisin minulla on kallis, korkeampia taajuuksia korostava Audix OM7. maksoi maltaita mutta jopa ammattimiksaajat lankeavat polvilleen mikkiä vilauttaessani. Saan aina käyttää sitä oli keikka tai tilanne mikä hyvänsä. :D
Okei, tarviikin lueskella vielä enemmän tuosta mikistä :) Käytätkö sitä ihan bändi treeneissäkin, keikkojen lisäksi vai onko silloin Shure käytössä?
PoistaAina Audix. :)
PoistaItsekin laulua (tosin kevyttä) harrastava olen tullut miettineeksi korsetin käyttöä esiintymis- tai vaikka harjoittelutilanteessa. Monesti olen erehdyksissäni laittanut korsetin laulutunnille, mutta ei se ihan kamalasti kevyessä rajoita. Klassisessa on varmasti suuremmat ongelmat. Kyllä sitä kuitenkin on huomannut parempiin tuloksiin pääsevänsä ilman.
VastaaPoistaKyllä varmaan klassinen korsetti päällä on vielä pop rockia haastavampaa mutta laulu kuin laulu niin kyllä hengitystilaa tarvitaan.
Poista